fbpx

E-Ticaret Web Sitesi ve Ürün Görselleri Nasıl Optimize Edilir?

Bir web sitesi oluşturduğunuz da en önemli etkenlerden biri web sitesinin hızıdır. Hız hem arama motorları için hem de kullanıcı deneyimi için olmazsa olmaz etkenlerdir. Sitenizde bir eklenti kullanıyor olun ya da olmayın kullanacağınız görseli yeniden boyutlandırmak ve kalitesini kaybetmeyecek kadar sıkıştırmak her zaman en iyi fikirdir.

Bu sıkıştırmalar seo rekabeti açısından önemlidir.Bir başka önemi ise sitenizin kullandığı trafiği azaltmasıdır. Resim optimizasyonu yapmadığınızda aşırı düşük yüklenme hızı ve bant genişliği sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Resimler önemli miktarda alan kaplayabiliyor ve bunun büyük bir bölümü gereksiz.

Resim Optimizasyonun Avantajları

Siteniz Daha Hızlı Yüklenir

Siteniz Daha Az Sunucu Alanı Kullanır

Arama Motoru Dereceniz Yükselir

Doğru Dosya Formatı Belirlemek

Optimize işlemine başlamadan önce doğru dosya formatını seçmek önemlidir. Belirleyeceğiniz dosya format görselin toplam boyutunu ve optimize edilebilirliğini etkileyecektir.

En yaygın olarak kullanılan resim formatları JPEG, PNG ve GIF’tir. JPEG formatı, yüksek kaliteli görüntüler sunarken dosya boyutunu küçültmek için sıkıştırma teknikleri kullanır. Bu format genellikle fotoğraflar için tercih edilir.

PNG formatı, daha yüksek kalitede görüntüler sunar ve şeffaf arka planlarla uyumlu çalışır. Daha az sıkıştırma sağladığı için dosya boyutu genellikle JPEG’e kıyasla daha büyük olabilir. Bununla birlikte, şeffaflık veya daha keskin kenarlar gerektiren grafikler için idealdir.

GIF formatı ise hareketli resimler ve animasyonlar için kullanılır. Ancak, bu format sınırlı renk desteği ve düşük kalite nedeniyle fotoğraflar için ideal değildir. Genellikle logosu veya simgesi gibi basit grafiklerde tercih edilir.

WebP Google Chrome tarafından desteklenen tek resim formatıdır. WebP, kayıpsız ve kayıplı sıkıştırma ve animasyon desteği sunar. Bu görsel formatını denemek için çeşitli WebP eklentilerini kullanabilirsiniz. Buna ek olarak Photoshop kullanarak dosyalarınızı WebP’ye dönüştürebilirsiniz.

Resim Optimizasyon Araçları

Adobe Photoshop – Photoshop’un görselleri internet için optimize eden dahili bir sıkıştırma aracı bulunuyor.

JPEGmimi ve TinyPNG – Eğer daha basit bir yöntem tercih ederseniz, resimlerinizi otomatik olarak optimize eden online bir araç kullanmayı düşünebilirsiniz.

WordPress Resim Optimizasyonu Eklentileri – Imagify Image Optimizer, ShortPixel Image Optimizer, WP Smush, Optimus Image Optimizer gibi eklentiler resimleri siz yüklerken optimize etmekle kalmayıp, halihazırda medya olarak ekli olan görselleri de optimize eder.

GIMP – Ücretsiz bir program istiyorsanız GIMP tam size göre. Program web için güvenli fonksiyona sahiptir. %86 oranında sıkıştırma kullanılan fotoğrafın boyutu 87kb’a kadar inmektedir. Fotoğraflarınızı dijital fotoğraf makinenizden aldıysanız GIMP programınızda strip exif seçeneğini işaretlemeyi unutmayın. Çünkü fotoğrafın içinde ki bilgileri kaldırırsanız 10kb ve üstü sıkıştırma elde edersiniz.

Sonuç

Resimlerinizi optimize etmek için yukarıdaki adımları uygulayarak Google’ın sitenizi sevmesini sağlayabilirsiniz. Sonuç olarak siteniz daha hızlı yüklenecek ve hem ziyaretçileriniz mutlu olacak hem de arama motoru dereceniz yükselecek.

Sıkıştırma işlemi esnasında farklı ayar ve araçlarla oynayarak resim kalitesi ve resim boyutu arasında güzel bir denge bulmaktan çekinmeyin. Bulması zor bir denge olsa da, sitenizin yüklenme hızı ve ziyaretçi tecrübesi açısından büyük önem taşımaktadır.

 

digitaldanismanim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir